Gaat U2 nu ook al op de vergadertour??

Ha! Heb ik je toch mooi even tuk! Je dacht toch niet werkelijk dat we op deze blog iets ging schrijven over U2? Ik wil het even hebben over een andere Bono, en wel dhr. Edward de Bono.

Deze man is één van de goeroe’s op het gebied van creativiteit en out-of-the-box-thinking. De bekendste methode die van zijn hand komt is toch wel de ‘denkhoeden’ methode. In deze methode onderscheidt de Bono een zestal denkhoeden, die elk staan voor een andere wijze van denken. Het doel is niet om iemand te classificeren, juist niet, maar om een groep mensen op een gezamelijk spoor te zetten, en samen één richting op te denken. Wat ontstaat een brede gedachtestroom met meer mensen.

Denkhoed als denkrol
Metafoor van de hoed: een hoed zet je zeer bewust op. Met een hoed six-thinking-hats-mind-map-Largeop ben je iemand (anders), een politieman zonder hoed is geen politieman. Een hoed geeft aan wat er onder de hoed zit. Een denkhoed zet je zeer bewust op, het geeft aan dat iemand zeer bewust kiest om ze te denken, en nie t zomaar reageert: je bent een denker! De zes verschillende hoeden verschillen zoveel mogelijk, het zijn geacteerde rollen en hoeven dus niet overeen te komen met je eigen gedachten over het vraagstuk.

De hoeden
Allereerst is daar de blauwe hoed. Deze overspant het denkproces. De blauwe hoed staat voor afstandelijkheid en controle, en is de dirigent van het orkest, de voorzitter van de vergadering en de denker over het denken. Problemen worden gedefinieerd, vragen geformuleerd, overzichten gegenereerd en conclusies getrokken. De blauwe denker handhaaft de discipline.

De denker met de zwarte hoed vestigt de aandacht op alles wat verkeerd kan gaan, onjuist is of risico’s inhoudt. Hij is negatief in zijn oordeel, de galbak, zwartkijker en doemdenker. Beren is het enige wat hij ziet, en het liefst zoveel mogelijk!

Rood staat voor emoties, intuïtie en gevoelsoordelen. Deze gedachten hoeven niet beargumenteerd te worden, ze zijn voor ieder anders. Spontane ingevingen worden gebruikt door de rode denker om een bijdrage aan de discussie te leveren.

Verder is er ook de witte hoed. Wit denken, in de vorm van feiten, cijfers en informatie. Met de witte hoed streven de denkers naar een zo groot mogelijke objectiviteit, en zoveel mogelijk informatie. Cijfermateriaal is hierbij nuttig, studies worden aangehaald.

6thinking_hatsGroen staat voor groei, energie en leven. Laat je creativiteit de boventoon voeren, dat is het belangrijkst. Alternatieve suggesties en nieuwe ideeën zijn welkom en worden aangespoort. Humor is hier prima op zijn plaats. Veranderingen en nieuwe toevoegingen staan centraal in de bijdrage. Tevens is zoeken naar alternatieven een fundamenteel aspect van groen denken.

De gele hoed heeft de kleur van de zon en verbeeldt het positieve en constructieve denken. De gele hoed brengt suggesties aan, zoekt naar de voordelen van een voorstel, ontwikkelt (prille) ideeën, bekijkt hoe ze in de praktijk werkbaar kunnen worden gemaakt. Wanneer je de gele hoed op hebt, zoek je naar kansen.

Of je nu denkt, daar neem ik mijn hoed voor af, of je gooit er met de pet naar, het is bewezen dat de Bono een hele goeie manier is om de neuzen één kant op te krijgen!

Persoonlijk vind ik dit een geniale methode om goed buiten de gebaande paden te wandelen, en ideeën en concepten aan te boren waarvan je niet eens wist dat je ze kon bedenken. Verder is het natuurlijk altijd fijn om even je zwarte hoed op te zetten en goed van je af zeiken over die ene oplossing die helemaal nergens op slaat! Het mag immers! Sterker nog, het wordt zelfs gevraagd!

Kopen? Hier!

Meer van Edward de Bono? Hier!

Advertenties

Een Reactie op “Gaat U2 nu ook al op de vergadertour??

  1. Pingback: De denkhoeden: wear them well « Ididee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s