De cultuur volgens Harrison

We zagen bij het OCAI-model dat een bedrijfscultuur is onder te verdelen in 4 typen: de familiecultuur, de adhocratie, de hiërarchische cultuur en de marktcultuur.

Ook in het model van Harrison is een cultuur in 4 verschillende typen te kenmerken. Deze komen in sterke mate overeen met die van het OCAI-model.

Machtsgerichte cultuur
Bij een machtsgerichte cultuur zie je een verdeel- en heerspolitiek. Er is vaak sprake van een echte baas; de centralistische leider van de ondernemer. vaak een pionier. Resultaatgerichtheid en snelheid van handelen zijn de in het oog springende kenmerken.

Rolgerichte cultuur
Een rolgerichte cultuur herken je aan een stabiele omgeving, interne bureaucratie, een duidelijke taakscheiding, regels, procedures en systemen. Aan dat laatste wordt veel zekerheid ontleend.

Taakgerichte cultuur

Medewerkers krijgen veel bevoegdheden. Het behalen van het doel staat voorop. Op welke manier dat gebeurt is van ondergeschikt belang en daarvoor mogen bestaande regels best veranderd worden. Bij een taakgerichte cultuur past een platte organisatie. Leidinggeveden hebben een coachende rol.

Persoonsgerichte cultuur
Bij een persoonsgerichte cultuur staat volgens Harrison de persoonlijk ontwikkeling centraal. Medewerkers handelen vanuit hun eigen interesses en belang. Vaak gaat het om organisaties met een groot aantal professionals, die weinig formeel met elkaar omgaan en geen grote binding met de organisatie hebben.

Natuurlijk is er nooit echt sprake van slechts 1 cultuur, maar gaat het om een combinatie van de 4. Het gaat er om welke van de culturen het meest dominant aanwezig is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s